De hoogste baas van Lenovo, Yang Yuanqing, heeft in de Franse krant Les Echos gezegd dat en overname van BlackBerry door de Chinese PC-maker mogelijk zinvol kan zijn. “Externe groei gaat om het pakken van kansen. Je kan daar niet je bedrijf op bouwen, dus we vertrouwen vooralsnog eerst op onze eigen kracht. Maar we blijven scherp op de markt en de spelers daarin. Maar eerst moet ik die markt (van smartphones, red.) goed analyseren en het exacte belang van dat bedrijf begrijpen.."

Lenovo is al de nummer twee in de smartphonemarkt in China en heeft zijn tentakels nu uitgespreid naar Indonesië, Vietnam en Rusland, zegt Yuanqing. “We gaan snel naar de Westerse markt, binnen twee jaar vindt u ons in de schappen in Frankrijk. Het productportfolio zal wel significant anders zijn dan in China."

'De PC is niet dood en gaat ook niet weg'

De Chinese topman zei verder dat de PC niet dood is, maar zich verder moet ontwikkelen en daarbij moet leren van de tablets. PC's worden lichter en kunnen een andere vorm krijgen afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. “Maar uit functioneel oogpunt zal de PC, met een toetsenbord, een snellere processor en een groter scherm altijd een voordeel hebben boven tablets en andere apparaten." Hij gelooft nier dat de PC uiteindelijk verdwijnt.

Lenovo heeft zich in de top van de wereldwijde PC-markt genesteld en zich opgesplitst in twee delen, de consumententak en een zakelijk onderdeel. De meeste PC's, tablets en smartphones zijn ondergebracht in het consumentendeel, behalve de ThinkPad-laptops. Die zijn bedoeld voor de zakelijke markt. Een overname van BlackBerry zou mogelijk ten goede komen aan de zakelijke tak van Lenovo.