De Franse consument heeft in december 2007 een Lenovo-laptop gekocht met daarop Windows Vista voorgeïnstalleerd. Hij wou dat besturingssysteem echter niet en beriep zich op teruggave van de kosten daarvoor. Een gebruiker kan daar aanspraak op maken door de licentie voor Windows te weigeren. Vervolgens moet hij dan bij de pc-fabrikant aankloppen voor restitutie van de zogeheten 'Windows-belasting'.

1920 euro

Na een rechtsgang die in totaal vier jaar heeft geduurd, krijgt de klant nu de gewenste terugbetaling voor het ongewenste en ook ongebruikte product. Lenovo moet hem van de Franse rechter 120 euro betalen voor de Windows-licentie, meldt de IDG News Service. Daarnaast moet de Chinese pc-maker de juridische kosten à 1000 euro van de consument betalen en nog een boete van 800 euro. De totale som bedraagt dus 1920 euro.

De aanklager had oorspronkelijk 404,81 euro geëist voor de Windows-licentie, die meekwam met de laptop van 597 euro. De rechter vond dat overdreven: volgens het vonnis is het “algemeen geaccepteerd dat de prijs van een stuk software 10 tot 25 procent vertegenwoordigt van de prijs van een computer". Daarmee komt de Franse pc-gebruiker toch relatief hoog uit aangezien Microsoft flinke kortingen geeft aan pc-makers, zogeheten oem's (original equipment manufacturers).

Eerst verloren

Deze overwinning is geboekt na een aanvankelijk verlies. De rechtbank heeft in november 2008 de eis voor terugbetaling van de Windows-tax afgewezen. De argumentatie was dat de klant de pc met Windows had moeten terugbrengen als hij niet voor die meegeleverde software wou betalen.

Dat vonnis is twee jaar later in hoger beroep ongedaan gemaakt. De lagere rechtbank had volgens het beroepshof geen rekening gehouden met EU-richtlijnen uit 2005 over oneerlijke zakenpraktijken, zoals koppelverkoop. Vervolgens is de zaak teruggegeven aan de lagere rechtbank om opnieuw te worden behandeld. Dat heeft nu na vier jaar procederen de overwinning opgeleverd. Het vonnis (pdf) is vorige maand geveld.

'Europees precedent'

De Franse actiegroep No More Racketware is opgetogen over deze uitspraak, meldt de IDG News Service. Het is namelijk niet alleen een verdere afbraak van de bundeling van hardware en software in Frankrijk.

Het fundament voor dit oordeel is een Europese richtlijn, waardoor dit een juridisch precedent kan zijn voor andere EU-landen, aldus de groep. Europese pc-kopers die geen Windows gebruiken, zouden hierdoor meer kans hebben om ook de licentiekosten daarvoor terug te eisen.

Koppelverkoop mag in Nederland

In Nederland is er in 2009 al ophef geweest over de bij pc's verplichte Windows-tax. In de praktijk was het ondoenbaar om geld terug te krijgen, en daarom eiste de Consumentenbond toen een restitutiemogelijkheid. "In de praktijk werpen fabrikanten zoveel drempels op dat het consumenten nagenoeg niet lukt om het bedrag terug te krijgen", aldus de bond. Uiteindelijk heeft dit tot niets geleid.