De Chinese pc-maker mag het certificaat 'Windows 7 Lenovo Enhanced Experience' voeren voor zijn ThinkPad-laptops en Idea-pc's. Het gaat niet om stickers op huidige machines, zoals pc-fabrikanten eerder hebben gedaan met het omstreden Vista Capable-certificeringsprogramma. Deze Lenovo-eigen sticker komt op computers die vanaf 22 oktober worden geleverd met Windows 7.

Extra's

In tegenstelling tot Vista Capable, wat een ondergrens definieerde voor de toen nieuwe Windows-versie, gaat het hier om extra functionaliteit bovenop een standaard installatie van Microsofts besturingssysteem. Zo heeft Lenovo enkele pc-modellen met multitouch-schermen. De twee bedrijven melden dat ze hebben samengewerkt aan het optimaliseren van de hardware voor de software.

Die samenwerking heeft als resultaat onder meer dat de gecertificeerde Lenovo-pc's sneller starten en sneller weer uitschakelen. De pc-maker claimt dat Idea pc's met dit label 33 procent sneller booten en 50 procent sneller uitgaan. Computers in de Think-lijn starten volgens de producent wel 56 procent sneller op. De shutdown-procedure zou slechts 5 seconden in beslag nemen.

Versus XP en Vista

Lenovo baseert die snelheidsverschillen weliswaar op een vergelijking met gelijk geconfigureerde pc's. Die niet-gecertificeerde machines draaien echter wel Windows XP en Vista. Microsoft benadrukt al geruime tijd dat 7 veel sneller is dan Vista op dezelfde hardware. Die optimalisatie was bij de eerste proefversies nog niet geheel doorgevoerd. Ook zijn er nu nog nieuwe optimalisaties mogelijk, zoals bios-maker Phoenix afgelopen weekend heeft getoond.

Verder omvat het Lenovo-certificaat ook de betere ondersteuning voor de grafische interface Aero. Dat was juist het ontbrekende element in de eerdere Vista Capable-campagne van Microsoft. De vereisten voor dat predicaat zijn juist naar beneden bijgesteld, op verzoek van Intel en enkele pc-leveranciers. Daardoor viel die 3D-interface buiten de boot op lichtere pc's.

Beheertools

Daarnaast betreft de certificering ook mogelijkheid van helpdeskfuncties op afstand. Dat is iets wat IBM al bood voor zijn pc's, waaronder de ThinkPad-laptops. Zowel die hardware als de bijbehorende beheersoftware is in 2004 meegegaan met de verkoop van IBM's pc-divisie aan Lenovo.

Lenovo prijst sneller booten aan: