Elektriciteit wordt opgewekt bij temeperatuursverschillen door middel van een generator, een TEG. Dat idee bestaat al langer, maar dan ging het vaak om bijvoorbeeld kleding met koelblokken en dat genereerde volgens de onderzoekers slechts een microwatt per vierkante centimeter. De kleding met kleine koelblokjes die de warmte door TEG's leiden is inefficiënt en onhandig.

Het verbeterde concept van de North Carolina State University maakt gebruikt van een band om de bovenarm van een thermisch geleidend materiaal met polymeer erover om de temperatuur vast te houden. Een centrale TEG van één vierkante centimeter vangt het op en genereert energie. Deze techniek levert 20 microwatt per vierkante centimeter op.

De band kan ook worden verwerkt in wearable apparaten of in kleding zelf. In een voorbeeld laat de universiteit een geleidend t-shirt zien. Die is wel minder efficiënt dan de band om de arm en maakt 6 microwatt per vierkante centimeter aan. (Meer als de drager zich inspant.) Met een grotere TEG kan er veel meer energie worden opgewekt voor apparaten die dat nodig hebben, denken de onderzoekers.