Volgens het in San Francisco gevestigde bedrijf LightPole is deze mobiele contentdienst een gat in de markt, hoewel er enkele concurrenten zijn.

Dichtstbijzijnde hotspot

De interface lijkt bijvoorbeeld enigszins op die van Viigo voor Windows Mobile en BlackBerry, zo constateert CNet. In plaats van nieuwskanalen is de meeste content van LightPole echter gericht op informatie over de omgeving, zoals de dichtstbijzijnde wifi-hotspot, een café met een happy hour of lokale activiteiten. Hiertoe zijn partnerovereenkomsten gesloten met acht Amerikaanse contentaanbieders: Hotspotr, MappyHour, Bathroom Diaries, Platial, Zvents, Heyday Books, Yelp en Yahoo Local.

De actuele lokale informatie verschijnt op een plattegrond of als lijst op het mobieltje. Volgens LightPole-baas Doug Klein werkt hun Java Micro Edition-client op veel telefoons. Ook kan deze automatisch worden verbonden met de camera, telefoonboek en GPS van het mobieltje. "Onze contentleveranciers hoeven zich geen zorgen te maken over browsers of apparaten", bezweert Klein.

Leeg café

Volgens Klein is een dienst als Hotspotr op een mobieltje beter te gebruiken dan Google Maps. "Lokale of actuele zaken komen daar niet altijd naar boven bij een zoekopdracht. Onze contentpartners zijn geïnteresseerd in gebeurtenissen of diensten die Google Maps niet geeft", aldus Klein. Daarbij kan ook 'dynamisch' geadverteerd worden. Zo kan een café-eigenaar met een nagenoeg lege zaak via de dienst een tijdelijke aanbieding doen om wat dorstige klanten te trekken.

Contentleveranciers kunnen gratis van LightPole gebruikmaken en krijgen een deel van de inkomsten uit advertenties op de informatiepagina's. Het aantrekken van gebruikers van de LightPole-dienst zal echter nog een zware taak worden. Mobiele telefoonbezitters moeten namelijk eerst nieuwe software op hun telefoon downloaden: iets wat velen liever niet doen.

iLocal Mobile

In Nederland kennen we sinds kort ook de dienst iLocal Mobile, waarmee de dichtstbijzijnde winkels, vakmensen, producten en merken op de mobiele telefoon kunnen worden ontvangen. De benodigde software is gratis te downloaden, maar providers brengen er afhankelijk van het abonnement kosten voor in rekening.