De non-profitorganisatie LiMo Foundation brengt het LiMo Platform Release 1 uit op de CTIA-bijeenkomst in Las Vegas, zo meldt CNet.

Alternatief

Deze eerste versie van LiMo's mobiele platform kunnen mobieltjesmakers gebruiken als 'basis besturingssysteem' waarvoor zij naar eigen inzicht gebruikersinterface of toepassingen kunnen ontwikkelen. Meer dan 30 mobiele telefoonbedrijven zijn lid van LiMo, waaronder Samsung, Motorola, Vodafone, NTT DoCoMo en sinds kort Texas Instruments.

Linux kan een goed alternatief zijn voor commerciële besturingssystemen als Symbian en Windows Mobile, aangezien het goedkoper is en niet in handen is van grote ondernemingen als Nokia en Microsoft. Daarnaast is het systeem goed aan te passen door mobieltjesmakers, zodat bijvoorbeeld lokale diversiteit mogelijk is. Die verscheidenheid levert echter wel veel extra werk op voor applicatieontwikkelaars, zodat de meeste smartphones apps vooralsnog zijn gebouwd rond Symbian, Windows Mobile of Apples iPhone.

Flexibiliteit

Het doel van de LiMo Foundation, een gemeenschappelijk platform ontwikkelen dat alle leden kunnen gebruiken als besturingssysteem voor hun telefoons en het verzekeren dat de toepassingen compatibel zijn op verschillende apparaten, is met Release 1 nog niet bereikt. Pas met de tweede Release, die begin volgend jaar wordt verwacht, moet deze flexibiliteit er zijn, zegt LiMo's marketingbaas Andrew Shikiar.

Android-platform

Intussen zit de concurrentie niet stil. Zo heeft het Android-platform van Google en de Open Handset Alliance grotendeels hetzelfde doel als LiMo. De eerste toestellen op basis van het Android-platform werden eerder dit jaar al gedemonstreerd en zullen uiterlijk deze herfst op de markt komen. Wel heeft LiMO een lichte voorsprong: toestellen met Release 1 zijn nu al op de markt, zoals Motorola's Razr 2 en Rokr E8. Andere LiMo-toestellen volgen later dit jaar, aldus Shikiar.