De mobieltjes zijn onder andere afkomstig van LG Electronics, Motorola, NEC en Samsung. Onder de LiMo-apparaatjes bevinden zich ook modellen die al op de markt zijn, zoals de Razr2 en de Motorokr van Motorola.

"Release One van het LiMo-platform maakt gebruik van technologie die al twee tot drie jaar geleden is ontwikkeld door de oprichtende bedrijven", zegt uitvoerend directeur Morgan Gillis van de LiMo Foundation. Dat houdt in dat bestaande telefoons nu al zijn om te toveren tot 'Linux Mobile'-handsets, hoewel Release One nog niet officieel beschikbaar is. LiMo hoopt in maart de eerste versie van het Linux-platform voor mobieltjes te publiceren.

In de tweede helft van dit jaar hoopt de LiMo Foundation met een software development kit op de markt te komen. De SDK zal Eclipse-gebaseerde tools bieden waarmee ontwikkelaars applicaties voor LiMo-handsets kunnen bouwen.

LiMo en LiPS

Ondertussen lijkt het LiPS Forum – eveneens een initiatief voor de ontwikkeling van een Linux-platform voor mobieltjes – het af te gaan leggen tegen de LiMo Foundation. Onder andere Orange en het moederbedrijf France Telecom zullen vandaag in Barcelona hun overstap van LiPS naar LiMo aankondigen, zo meldt de nieuwsdienst van IDG. “We gaan LiPS waarschijnlijk verlaten aangezien het geen zin heeft om op hetzelfde terrein twee initiatieven in stand te houden”, aldusYves Christol, bij Orange directeur 'device development'. Pikant detail daarbij is dat LiPS-president Haila Wang werkzaam is bij France Telecom.

De tragere werking van het LiPS Forum lijkt de belangrijkste reden te zijn om over te stappen. LiPS is meer op standaarden gericht, terwijl de focus van LiMo ligt op het ontwikkelen van een software stack.

Bron: Techworld