Het gaat in eerste instantie om de uitgifte van iets meer dan 4 miljoen aandelen, zo’n 5 procent van het huidige aandelenkapitaal dat al uitstaat. Dat blijkt uit een melding bij de Security Exchange Commission, de beurswaakhond van de Verenigde Staten. De aandelen staan op Wall Street genoteerd voor rond de prijs van 240 dollar per stuk.

Volgens de melding van LinkedIn bij de SEC is het op te halen bedrag bestemd voor “gangbare bedrijfsdoeleinden”, zoals het vergroten van het werkkapitaal, verdere expansie van de productontwikkeling en verkoopapparaat, internationale groei, algemeen administratieve doeleinden en investeringen in kapitaalgoederen, zoals de infrastructuur. “Daarnaast willen we een deel gebruiken voor strategische acquisities van, of investeringen in, bedrijven of technologie.” Het bedrijf voegt er aan toe dat het nog geen overeenkomsten of verplichtingen heeft in die richting.

Miljard is nog een jaar niet nodig

Ook zegt LinkedIn dat de huidige liquide middelen toereikend zijn om het nog minimaal een jaar uit te zingen zonder die extra te verwachten op te halen 1 miljard dollar aan te spreken. Daarom wordt het bedrag eerst gestopt in korte-termijninvesteringen, zoals waardepapieren, fondsen en obligaties.

Naast de uitgifte van die eerder genoemde meer dan 4 miljoen aandelen heeft LinkedIn nog een extra 624.895 aandelen achter de hand die het wil verkopen aan de banken die de uitgifte van de nieuwe aandelen regelen. Die banken mogen die aanbieden aan geselecteerde klanten.