Hoofdarchitect Linus Torvalds zegt blij te zijn dat Linux hiervan af is. "Ik ben niet sentimenteel. Good riddance", sluit hij zijn post hierover af. De oorspronkelijke maker van het open source pc-besturingssysteem meldt daarin het samenvoegen van de 386-loze aftakking 'x86-nuke386-for-linus' met de stam van Linux' kernelontwikkeling.

Nostalgie

Torvalds' opmerking over sentiment is een reactie op een opmerking van de Hongaarse Linux-ontwikkelaar Ingo Molnár. Die zegt dat er "helaas een nostalgische prijs" is die wordt betaald door het schrappen van de 386-processorsteun. "Je oude, originele 386 DX33-systeem van begin 1991 is niet langer in staat om moderne kernels te booten. Snifff."

Molnár stelt dat het schrappen van support voor de antieke 386-processors nogal wat complexiteit verwijdert uit de Linux-code. In totaal zijn er 24 bestanden gewijzigd, 56 code-elementen toegevoegd en 425 componenten gewist.

Oude code dumpen

De complexiteit daarvan "heeft ons jarenlang belast met extra werk wanneer we SMP-primitves wilden veranderen", stelt Molnár. Primitives dienen voor de synchronisatie van draaiende softwareprocessen en de daarvoor gebruikte geheugendelen van de verschillende processors in een multiprocessor-systeem (SMP, symmetric multiprocessing). Het schrappen van de 386-support is opgemerkt door de Britse ict-nieuwssite The Register.