De extra seconde is zaterdagnacht toegevoegd, wat geruime tijd vantevoren al wel bekend was en waarvoor ook is gewaarschuwd. Toch bleek veel veelgebruikte software hier niet tegen bestand - of niet tegen gepatched. Een update voor Linux om rekening te houden met de schrikkelseconde is in maart dit jaar uitgebracht. Die patch was juist ter voorkoming van een mogelijke schrikkelseconde-blokkade voortkomend uit een Linux-wijziging (commit) van 2008.

Cassandra, Hadoop

Het probleem van de extra seconde heeft niet alleen het open source-besturingssysteem Linux parten gespeeld, maar ook Java dat dienst doet op veel servers. De sociale nieuwssite Reddit zag zijn Cassandra-database worstelen met het tijdverschil en was daardoor enige tijd offline, meldt techmagazine Wired. Het door Facebook ontwikkelde schaalbare Cassandra is gebaseerd op Java. Het doet dienst bij veel meer websites en bedrijven, die echter niet allemaal overvallen zijn door de schrikkelseconde.

Firefox-maker Mozilla zag zijn servers met het op Java gebaseerde Hadoop onderuit gaan. Reboots van die serversoftware, en van andere Java-apps, bleken nodig. Het opnieuw starten van de systeemservice voor tijdmeting kon ook uitkomst bieden, hoewel het daarna nog wel nodig kon zijn om de getroffen Java-software zelf ook te rebooten. De schrikkelseconde had ook impact op de open source-database MySQL.

Sinds 1972

Sommige systemen hadden al last van de schrikkelseconde vóórdat die van kracht was. Linux-distributies met recente kernelversies vielen over een bug vanwege een automatische maatregel vooraf om rekening te houden met de extra seconde. Dit valt te lezen in een discussiethread op ServerFault.com. De schrikkelseconde heeft dus ook vooraf al voor problemen gezorgd.

De schrikkelseconde is in 1972 ingevoerd als overbrugging voor de exactheid van atoomtijd door versus de traditionele tijdmeting die is gebaseerd op de omwenteling van de aarde. Die omwentelingssnelheid is namelijk onderheving aan externe, vertragende invloeden, legt National Geographic uit. De extra seconde van afgelopen weekeind is de zesentwintigste sinds de invoering ervan.