Een team van het Interactive Computing lab van de faculteit aeromatics van de Franse universiteit ENAC is erin geslaagd proof-of-concept drivers voor Linux te maken waarmee een multi-touch scherm is te gebruiken. Andere ontwikkelaars werken ook al aan multi-touch drivers, maar die worden geïntegreerd in de op Linux draaiende gui-onderlaag X.Org 7.5 en X Server 1.7. De Franse drivers werken direct met de kernel van het open source besturingssysteem.

Driedimensionaal

De democode leest de schermaanrakingen direct uit het device file voor het multi-touch scherm, waardoor de X Server helemaal buiten spel blijft. De demo herkent de gebaren en verzendt dan D-Bus berichten naar Compiz. Die driedimensionale window manager voor Linux produceert dan de grafische effecten die worden weergegeven op het scherm. Hiervoor is wel de nieuwste kernel 2.6.30 nodig, naast en specifieke hardware met de juiste firmware.

De Franse programmeurs geven hun drivers binnenkort aan de Linux-kernelontwikkelaars. Mogelijk dat multi-touch ondersteuning verwerkt wordt in de volgende versie van de kernel.

Windows en Mac

Microsoft geeft Windows 7 support voor multi-touch, wat Apple al biedt in de iPhone-variant van Mac OS X en via de trackpad van zijn laptops. De bekende multi-touch demo die de New Yorkse wetenschapper Jeff Han in januari 2006 gaf, draaide al op OS X. De touch-tafel Surface die Microsoft in 2007 toonde, heeft geen touch-scherm maar een projector en camera's die de vinger-input 'zien'.

Op de video van de Linux-demo is te zien dat er verschillende gebaren mogelijk zijn, zoals in- en uitzoomen, roteren, en wisselen van desktop.

Bron: Techworld.