OSDL heeft hiertoe het Mobile Linux Initiative in het leven geroepen. Naast promotie, moet deze groep zich bezig gaan houden met het wegnemen van technische obstakels. 'Linux is klaar voor mobiele apparaten', weet Eirik Chambe-Eng, mede-oprichter van Trolltech. Dit bedrijf is gespecialiseerd in grafische interfaces voor Linux op de mobiel. 'Er is behoefte aan coördinatie.'

'Alle Linux-ontwikkelingen leven los van elkaar. Het is geen kwestie van één keer schrijven, overal draaien', stelt Ben Wood van analistenbureau Gartner. Het Mobile Linux Initiative moet dit probleem oplossen. 'We hebben als doel om één goede kernel te ontwikkelen die te gebruiken is op een myriade aan mobiele apparaten', aldus Chambe-Eng.

Linux op mobieltjes is niets nieuws. In Azië wordt het open source-besturingssysteem al op grote schaal gebruikt op mobiele apparaten. Motorola heeft in alleen al China reeds 3 miljoen apparaten verkocht die gebruik maken van Linux en de Trolltech-software. In Europa en Amerika is die populariteit daarentegen nog ver te zoeken. Binnen 12 maanden moet die situatie er volgens het Mobile Linux Initiative heel anders uitzien.

Pk's

Ben Wood verwacht echter niet dat Linux een serieuze concurrent wordt voor bijvoorbeeld Symbian. Dit laatste besturingssysteem wordt gebruikt op slimme telefoons van Nokia. Desondanks is Linux een erg interessante optie voor fabrikanten van mobieltjes. Wood schat dat Symbian ergens tussen de vijf en zeven dollar per apparaat kost. Voor het gebruik van Linux zullen deze kosten beduidend lager liggen, verwacht Wood.

De mogelijkheden van Linux zijn erg interessant voor fabrikanten van mobieltjes. Door de komst van (video)camera's, kleurenschermen en internetconnectiviteit wordt er veel gevraagd van een dergelijk apparaat. 'De besturingssystemen die momenteel gebruikt worden door deze fabrikanten raken zo langzamerhand door hun pk's heen', stelt Wood.