Linux heeft volgens de onderzoekers van IDC nu 20,7 procent van de servermarkt in EMEA, een flinke groei met 7,6 procent. Daarbij ging het voor de tweede maal in de historie Unix voorbij, meldt de site MicroScope. Windows blijft dominant met 52 procent van de servermarkt. Zowel Linux als Windows profiteren van de populariteit van de x86-servers.

Einde groei van x86 in zicht

Maar ook de groei in aantallen x86-servers komt tot staan, zegt Nathaniel Martinez van IDC, door de steeds verder gaande virtualisatie. De servermarkt daalt toch al in volume doordat het economische klimaat de koopbereidheid doet tanen.

Vooral de duurdere servers, EPIC, CISC en RISC, krijgen klappen. De afzet van servers daalde in die categorieën met respectievelijk 46, 34 en 19 procent. Dat zijn ook nog eens overwegend Unix-systemen.

HP verslaat IBM

Bij de leveranciers heeft HP opnieuw de eerste plek in Europa overgenomen van IBM, vooral door de x86-servers. Daarnaast heeft HP in het tweede kwartaal van dit jaar ook nog eens een miljard dollar uit Europa getrokken via omzet uit ProLiant.

Dell profiteerde ook van de x86-markt, terwijl Oracle (ex-Sun) voor het eerst sinds tijden meer marktaandeel veroverde. Maar dat kwam alleen maar doordat de omzet minder hard achteruit ging dan die van concurrenten als Fujitsu.