De aanstaande oplossing van IBM is een van de eerste resultaten van het RESERVOIR-project waar de multinational en de Europese Unie twee jaar geleden mee zijn gestart. De ontwikkelde techniek maakt het mogelijk om een actieve, virtuele bezetting van de ene server naar de andere te verplaatsen, waarbij het niet uitmaakt of de twee locaties dezelfde opslag delen.

Live servermigratie

“We zien dit bij IBM als een grote stap voorwaarts, omdat de nieuwe open source code het mogelijk maakt om virtualisatie in te zetten waar gedeelde netwerkopslag niet vanzelfsprekend is”, zegt onderzoeker Yaron Wolfsthal van IBM.

“Dit is een technologie voor live servermigratie, waarbij het niet nodig is om dezelfde opslag te delen tussen de fysieke bron- en doelmachines”, legt Wolfsthal uit. Hij wijst erop dat het momenteel niet mogelijk is om voorbij te gaan aan opslag wanneer je virtuele workloads wilt overzetten.

VMware heeft een stukje software (VMotion) in zijn portfolio zitten waarmee virtuele machines tussen servers kunnen worden verplaatst, en ook Microsoft kan met nieuwste versie van Hyper-V tegenwoordig live migreren. Maar deze aanpak kent zijn beperkingen. Zowel de bron- als doelhost moeten gebruik maken dezelfde achterliggende opslag. “Zover wij weten ondersteunt vSphere geen live migratie zonder gedeelde storage”, zegt Wolfsthal.

Zonder beperkingen

De migreren zonder opslagbeperking is voor leveranciers van virtualisatie al tijden vergelijkbaar met een ‘perpetuum mobile’, oftewel een in theorie mogelijke, maar in de praktijk een haast onhaalbare functionaliteit. Vorig jaar liet VMware weten samen met Cisco Systems een proof-of-concept demonstratie te gaan tonen waarin de techniek gedemonstreerd zou worden. Nadien is hier weinig meer van vernomen.

De nieuwe technologie van IBM laat een workload naar een nieuwe locatie kopiëren – en houdt deze draaiende – waarbij een combinatie van mechanismen ingezet wordt om de workload van de opslag los te koppelen. “Het zorgt ervoor dat er geen beperkingen meer zijn en virtuele machines overal naartoe verplaatst kunnen worden”, zegt Wolfsthal. De enige vereiste is dat beide locaties de code in de hypervisor moeten hebben draaien om de migratie te laten slagen.

Beschikbaar

De techniek is al beschikbaar, namelijk in de open source KVM hypervisor van de Linux kernel en in de Libvirt virtualisatie API. Wolfsthal beweert dat IBM voorlopig geen plannen heeft om de technologie commercieel in te zetten.

Bron: Techworld