Logitech's K810 is een compact six row QWERTY-toetsenbord dat Windows 7 en hoger, Android en Apple iOS ondersteunt. Multi-device toetsenborden zijn meer een luxe dan een noodzaak, maar nu toetsenbordtelefoons amper meer te vinden zijn in de markt, misschien toch handiger dan je denkt. Het kan je in elk geval vermoeide duimen besparen als je grote lappen tekst moet gaan typen.

Met zijn geborsteld aluminium afwerking en laser-geëtste sleutels, is het toetsenbord stijlvol genoeg om naast de nieuwste mobiele apparaten te worden gebruikt.

Je kan tot drie apparaten tegelijk koppelen met het toetsenbord. Het proces is eenvoudig: Druk op de Bluetooth-verbindingstoets, die zich aan de onderkant van het toetsenbord bevindt, waardoor de drie Bluetooth-toetsen in de functieregel worden geactiveerd. Druk op een van deze toetsen en volg de juiste instructies om deze te koppelen met je computer, tablet of telefoon. Om tussen aangesloten apparaten te schakelen, druk je gewoon op de Bluetooth-toets die bij dat apparaat hoort.

Typen op de K810 is vrij aangenaam. De toetsen zijn responsief en stil, en hun concave oppervlakken en ronde hoeken maken het makkelijk om vloeiend te typen. Er is ook een speciale Windows-toets op de plaats waar je die op het toetsenbord van de gemiddelde desktop of laptop vindt, die je rechtstreeks naar het Windows Start-menu brengt.

De achtergrondverlichting van het toetsenbord wordt geactiveerd door een ingebouwde bewegingssensor. Als je handen het toetsenbord naderen, gaan de toetsen branden om ze makkelijker te kunnen lezen bij weinig licht. De achtergrondverlichting past zich automatisch aan, afhankelijk van de hoeveelheid licht in de kamer, en anders kan je de verlichting handmatig aanpassen met de toetsen F5 en F6.

De K810 zit vol voordelen maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het weglaten van de num-pad. Als je flink met nummers in de weer moet, is dit niet het toetsenbord voor jou.

Nog hinderlijker voor mij was de afwezigheid van een cradle of een andere manier om mobiele apparaten te ondersteunen terwijl je erop typt. Dat is iets wat Logitech wel heeft toegevoegd met zijn K780 multi-device toetsenbord en het Keys-To-Go-toetsenbord. Wij begrijpen daarom ook niet waarom het bij dit model is weggelaten. Ik moest het mobiele apparaat dat ik gebruikte in de test steunen tegen een boek of een ander object om het scherm zichtbaar te maken bij het typen op het toetsenbord, dat zou niet nodig moeten zijn.

Toch is de K810 een stevig draadloos toetsenbord voor gebruikers die meerdere apparaten gebruiken. Als je iemand bent die meer e-mails onderweg verstuurt dan op kantoor, zullen je duimen je dankbaar zijn.