De lancering van een bevoorradingsschip voor het internationale ruimtestation ISS is mislukt vanwege een losgeschoten ethernetkabel, meldt Wired. Daardoor kon de missieleiding geen contact meer krijgen met de boordcomputer. Het kabeltje schoot los toen het platform dat via een koord met kabels aan de draagraket is verbonden, lichtjes bewoog.

De kabelbundel bleef verbonden, maar binnen in het koord schoot de datakabel los. Omdat communicatie pakweg tien minuten voor de geplande lift-off niet meer mogelijk was, werd de lancering uitgesteld. Aanvankelijk werd geprobeerd om de storing aan de dataverbinding vlug op te lossen, maar dat bleek onmogelijk omdat de kabel los was geraakt.

Morgen nieuwe poging

Een nieuwe lanceringspoging stond gepland voor later vandaag, maar vanwege slechte weersomstandigheden onderneemt NASA morgen (zaterdag) een nieuwe poging. De missieleiding is optimistisch dat de lancering deze keer probleemloos verloopt, omdat de checklist goed is doorlopen. Het probleem met de ethernetkabel ontstond pas op het laatste moment.

Satellietbedrijf Orbital Sciences Corporation, dat ook menig gps-satelliet beheert, wil een splinternieuwe draagraket gebruiken om een bevoorradingsschip voor het internationale ruimtestation ISS te lanceren. NASA heeft de nieuwe shuttle, Cygnus, samen met het satellietbedrijf ontwikkeld.

De shuttle Cygnus is een van de opvolgers van NASA’s eigen spaceshuttle. De ruimtevaartorganisatie lanceert de raket vanaf een basis in de Amerikaanse staat Virginia.

Update 13.10 uur: Kop aangepast.