Deze aankondigingen deed senior product manager Jane Wilson tijdens een vraaggesprek met Techworld tijdens Lotusphere in Orlando, Verenigde Staten. Door de ondersteuning van VMware door Foundation, wordt het een stuk eenvoudiger de server te onderhouden, aldus Wilson. Wanneer Lotus Foundation 1.1 op de markt komt, is nog niet bekend.

Lotus Foundation is IBM’s antwoord op Microsoft Small Business server. Volgens integration executive Caleb Barlow van IBM heeft Foundation verschillende voordelen. “Het is stabieler, omdat het op een Linux Kernel draait”, zegt hij tegenover Techworld. “Wij vragen geen geld voor ondersteuning, en er is geen maximum aan het aantal licenties.” Bij een fysiek defect van de harde schijf kan gewoon verder gewerkt worden, omdat alle data ook op een chip opgeslagen wordt. Volgens hem is de configuratie van Foundation een stuk eenvoudiger en vergt het minder onderhoud. “Je hebt er geen IT-kennis voor nodig.”

Barlow hoopt dat meer kleine bedrijven zullen gaan migreren van Microsoft naar IBM. “We zijn altijd blij als we bij Microsoft marktaandeel kunnen afsnoepen, hier zijn we ook vrij agressief in”, zegt hij glimlachend.

Geen bedreiging

Barlow denkt niet dat oplossingen zoals die van Google Apps een bedreiging gaan vormen. “Deze kan je niet offline gebruiken. Ook zou ik niet graag e-mail van mijn advocaat krijgen vanaf een Yahoo account”, zegt Barlow. Foundations biedt volgens hem een betere beveiliging dan dat soort oplossingen.

De nieuwe versie van Foundation biedt tevens ondersteuning aan meerdere talen. Dit zijn vooral Oost-Europese talen zoals Pools, Tsjechisch en Russisch.

Lotus Branch

Een nieuwkomer is Lotus Branch. Deze server kan draaien op lokale vestigingen van bedrijven. Branch werkt samen met de grote Domino-server op het hoofdkantoor. Alleen de lokaal benodigde services haalt Branch hier af. Alleen deze server hoeft bij een eventuele storing gereset te worden, waardoor de downtime volgens product manager Wilson aanzienlijk wordt verkort.

Bron: Techworld