Disney Research heeft een haptische feedbackmethode ontwikkeld voor systemen waar geen invoerapparaat aan te pas komt en alleen bewegingen worden geregistreerd. AIREAL geeft feedback door luchtgolven op de gebruiker af te schieten, zodat gebruikers het voelen als het systeem invoer heeft geregistreerd.

Beweegbaar ventiel volgt handen

Een van de problemen van invoer met gebaren voor een sensor is dat gebruikers niet voelen wanneer een beweging wordt geregistreerd. AIREAL lost dit op met luchtgolven die een soort trillende feedback geven, zodat duidelijk is dat het systeem input heeft geregistreerd. Hierdoor kunnen mensen vlotter en natuurlijker omspringen met een gebaarinterface.

AIREAL maakt een kleine wervelwind aan die gericht wordt afgeschoten op de positie van de persoon die bewegingen maakt. Het uitblaasventiel van het apparaat zit op een geleidingssysteem dat de handen van de gebruiker volgt. Het ventiel blaast luchtstoten uit op het moment dat er invoer wordt geregistreerd.

Andere toepassingen van het systeem zijn bijvoorbeeld het leveren van tactiele waarneming bij een projectie. In een voorbeeld laten de onderzoekers een vlinder geprojecteerd over een arm bewegen en AIREAL levert daar een voelbaar signaal bij aan.

Geluidsloze onderdelen

In het onderzoeksverslag (PDF) van de nieuwe technologie melden de onderzoekers wel enkele nadelen. Zo produceert het systeem een klopgeluidje dat storend kan werken. Met 3D-printers worden nu alternatieve onderdelen gebouwd die het geluid moeten verminderen.

Daarnaast moeten er nu nog meerdere AIREAL-apparaten in een ruimte worden geplaatst op aparte statieven, wat lastig kan zijn. De onderzoekers hopen dat na doorontwikkeling er minder noodzaak is voor losse apparatuur, waardoor AIREAL op een logische manier kan worden ingezet in ruimtes met interactieve gebaarherkenning.