De Lumia 900-smartphone is het paradepaardje van Nokia. De Finse telefoonfabrikant hoopt hiermee weer voet aan de grond te krijgen op de grote Amerikaanse markt. Terwijl Nokia wereldwijd de grootste gsm-maker is, kampt het in de Verenigde Staten al enkele jaren met een kleine tot zeer kleine aanwezigheid. Nokia zet dan ook - gesteund door zijn platformpartner Microsoft - groots in op Windows Phone.

Windows Phone moet redden

Nokia's besturingssysteem Symbian heeft in de VS een smartphone-marktaandeel van slechts 1,5 procent. Ook voor alle mobiele telefoons is Nokia daar geen speler van belang: het valt buiten de Amerikaanse top 5, waarvan HTC met 6,3 procent de hekkensluiter is. Eind 2010 was Nokia nog de nummer vijf: met 7 procent van de totale Amerikaanse markt voor mobiele telefoons (gsm's en smartphones). Het bedrijf zet alles in op de omslag naar Windows Phone, wat overigens ook klein is.

De Amerikaanse lancering van de Lumia 900-smartphone is afgetrapt met een gratis verrassingsconcert op Times Square (New York), waarbij zangeres Nicki Minaj de nieuwe smartphone onthulde. Niet alleen het beroemde plein zelf, maar ook de omringende reclameschermen en -wanden werden daarbij geclaimd door Nokia. In totaal hebben 30.000 mensen dit zogeheten 'take-over event' op Times Square bijgewoond, blogt Nokia.