Network Access Protection zat voor het eerst in Windows Vista en zal ook zijn opwachting maken in Windows Server 2008. Met NAP kunnen systeembeheerders controleren of pc’s die via het bedrijfsnetwerk communiceren wel aan de beveiligingsvoorschriften voldoen. Zo kan worden gecontroleerd of de juiste updates zijn geïnstalleerd en de virusscanner beschikt over de recentste signatures.

Volgens Microsoft is het ‘NAP-ecosysteem’ inmiddels al op 150 duizend desktops uitgerold, waaronder zeventigduizend desktops bij Microsoft zelf. Met hulp van technologiepartners wordt het principe nog steviger op de kaart gezet. UNETsystems breidt zijn product ‘Anyclick for NAP’ in 2008 uit met ondersteuning voor Linux- en Microsoft-desktops. Avenda Systems heeft de ‘Avenda Linux Network Access Protection Agent’ in petto.

Celestix Networks kondigt naar eigen zeggen de eerste appliance aan die specifiek bedoeld is voor het afdwingen van NAP-policies. De appliance wordt vlak na de introductie van Windows Server 2008 in de lente van 2008 op de markt gebracht.

Bron: Techworld