Dit blijkt uit documenten die ZDNet boven tafel haalde. Psystar heeft bij de rechtbank surseance van betaling aangevraagd. Reden hiervoor zijn de gestegen prijzen van leveranciers, waardoor de winst van Psystar 'erg karig wordt'.

Het bedrijf zegt 'tussen de 1 en 49' schuldeisers te hebben en minder dan 50.000 dollar aan activa te bezitten. De schulden lopen op tot tussen de 100.000 en 500.000 dollar. Ironisch genoeg is de grootste schuldeiser het advocatenkantoor dat Psystar verdedigde in de rechtszaak tegen Apple. Het bedrijf merkt die schuld zelf aan als 'credit card processing'. Daarnaast krijgen de postorderbedrijven UPS, FedEx en DHL nog geld en heeft de belastingdienst nog een aanslag van 12.000 dollar uitstaan.

Onderschat

De vraag om het bedrijf bankroet te verklaren kan erop wijzen dat Psystar de eigen financiële situatie onderschat heeft in de juridische strijd met Apple. Het is lang de vraag geweest waar Psystar kapitaal vandaan haalde. Veel wilde theorieën deden de ronde, zo zou Microsoft bijvoorbeeld hebben geïnvesteerd.

De aanvraag betekent aan de andere kant dat het proces tegen Apple is stilgelegd. De Mac-bouwer vindt dat Psystar zijn copyright schendt. Of het bedrijf daadwerkelijk bankroet kan worden verklaard blijkt op 5 juni. De copyrightzaak van Apple begon in 2008. Daarop volgde een antitrustzaak die Psystar aanspande tegen de Apple, die later ongegrond werd verklaard. Het was de bedoeling dat beide bedrijven elkaar in november dit jaar weer tegen zouden komen in de rechtbank.

Russische kloners

Mocht Psystar bankroet worden verklaard, dan is Apple nog niet van de kloners af. Het Russische bedrijf Russianmac biedt een heel scala aan Apple klonen, inclusief een laptop, desktop en zelfs een netbook met OS X. Een laptop kost bij de Russen tussen de 800 en 900 euro, een kloon van de Mac Pro kost 534 euro. De laatste computer heeft is in vergelijking met de nieuwe modellen van Apple enigszins verouderd.

Russianmac bezorgt op dit moment niet buiten Rusland. Volgens de beheerders van de site levert dat problemen op met de douane. Wel wordt volledige functionaliteit van OS X gegarandeerd.