Het Amerikaanse Psystar en het Duitse PearPC melden elk dat zij OS X versie 10.6 (Snow Leopard) nu ook standaard leveren op hun Mac-alternatief. Dat zijn generieke pc's met Intel-processors waar de maker dan het zelf eerst gekochte besturingssysteem van Apple op zet. Daarvoor omzeilt Psystar elementen van Mac OS X om het te laten draaien op niet-Apple hardware. PearPC beroept zich op een nuance in de Duitse en Europse wet om dit te mogen doen.

Aanklacht

Dit heeft in juli vorig jaar tot een aanklacht geleid van Apple. Die stelt dat Psystar schuldig is aan het schenden van zowel de licentie voor OS X als Apple's auteursrecht op dat besturingssysteem. De licentie bij het Mac-besturingssysteem stelt dat die alleen mag worden geïnstalleerd op Apple-hardware. PearPC wijst erop dat die licentie pas geldt zodra de gebruiker zijn machine start.

Eind augustus 2008 is het aangeklaagde Psystar met een tegenaanklacht gekomen. De kloonmaker beschuldigde Apple van monopoliemisbruik door zijn Mac OS X niet in licentie te verstrekken aan derden, en dus voor zichzelf te houden. In november vorig jaar zag de aangeklaagde firma zijn zaak tegen Apple echter van tafel geveegd door de rechter. Psystar probeert nog terug te vechten met een gewijzigde aanklacht, over de kwestie van auteursrecht op OS X.

Bankroet

De Amerikaanse kloonmaker zit niet alleen in de juridische problemen, het heeft het ook financieel zwaar. Eind mei dit jaar heeft de kloonmaker uitstel van betaling aangevraagd. Dit staat nog los van de uitkomst van Apple's rechtszaak. Bij verlies kunnen daar nog forse boetes uit voortkomen. Grootste schuldeiser is wel het eigen advocatenkantoor.

Inmiddels zijn er dus meer kloonmakers. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Rusland en Duitsland. Elk van die bedrijven levert in de eigen thuismarkt, waarbij het Duitse PearPC heel Europa omvat. Voor Nederland is er een Belgische webwinkel.