Dat concludeert Brian Marshall van onderzoeksbureau Broadpoint AmTech. Zijn bevinding is gebaseerd op extrapolatie van eerdere introducties van Windows-versies. "Ik heb geen negatieve correlatie kunnen vinden tussen de laatste vier Windows-lanceringen en de verkoop van Macs. Het lijkt er eerder zelfs op dat Windows-lanceringen fungeren als uitgestelde aanjager van Mac-verkopen," aldus Marshall tegen Computerworld.

98, 2000, XP en Vista

Hij legde de introductie van Windows 98, Windows 2000, Windows XP en Vista naast de historische verkoopcijfers van Apple. In geen van die gevallen was er sprake van een verkoopdip voor het Mac OS.

Eerder het omgekeerde. Bijvoorbeeld in de periode na de introductie van Windows Vista maakte Mac OS X een sterke groei door. Mogelijk komt dat door ontevreden Vista-gebruikers die switchten. Hij slaat het slecht gevallen Windows ME (Millennium Edition) over in zijn vergelijking.

Klein, maar groeiend

Volgens Marshall is Mac OS X relatief immuun voor de impact van Windows juist omdat het zo'n klein marktaandeel heeft. "Apple heeft een dusdanig klein marktaandeel dat het feitelijk onafhankelijk is van anderen in de sector. Maar naarmate ze groter worden, verandert dat wel."

De analist gaat er van uit dat Apple inderdaad blijft groeien en binnen vijf jaar een "kritieke massa" van 10 procent marktaandeel bereikt. Vooruitkijkend zou dan de introductie van Windows 8 wel een mogelijk negatief effect kunnen hebben op de Mac, als de theorie van Marshall correct is.

Over anderhalve week is de introductie van Windows 7 voor de consumentenmarkt. De officiële lancering voor de zakelijke markt is al achter de rug.