De zogeheten Airshark-software werkt met huidige WiFi-chips, -kaarten en -routers. Het detecteert de storende invloeden van radio-elektronica, zoals draadloze telefoons, Bluetooth-apparatuur, draadloze Xbox-controllers, en ook magnetrons. Vervolgens schakelt Airshark de WiFi-apparatuur over naar andere radiokanalen, zodat de storing minimaal is. Normaliter doet WiFi alleen aan dit 'channel hopping' vanwege andere WiFi-netwerken.

Stoorzenders alom

De gebruikte methode en de daarvoor ontwikkelde software komt van de Universiteit van Wisconsin, in Madison (VS). De softwarefunctie kan ingebed worden in WiFi-driversoftware op pc's en mogelijk ook in huidige routers. De onderzoekers hebben doelbewust voor bestaande WiFi-apparatuur gekozen om een snel bruikbare oplossing te maken voor het probleem van alomtegenwoordige 'stoorzenders'. Dat zijn de diverse apparaten die consumenten in en om hun huis en werk gebruiken.

Zij hebben dan ook apparatuur meegenomen met zowel een vaste als een wisselende frequentie en ook 'massastoorzenders' zoals magnetrons die mobiel breedband in z'n geheel kunnen storen. Apparaten met een vaste radiofrequentie zijn bijvoorbeeld analoge draadloze telefoons en ZigBee-zender/ontvangers, in gebruik voor onder meer draadloze lichtschakelaars en andere 'home automation'. Apparaten met een wisselende frequentie zijn bijvoorbeeld Bluetooth-headsets en gamecontrollers voor bijvoorbeeld een Xbox.

'Zeer accuraat'

“Airshark heeft een gemiddelde accuraatheid voor de detectie van 91 tot 96 procent, zelfs als er meerdere radio-apparaten tegelijk actief zijn die opereren op een breed bereik qua signaalsterkte: -80 tot -30 dBm", stellen de onderzoekers in hun white paper (PDF) over de WiFi-versnellingsmethode.

Het gaat hier niet alleen om een theoretische versnelling: de wetenschappers hebben hun methode getest in twee productie-omgevingen met WiFi-netwerken. In een YouTube-video (hieronder ingebed) demonstreren ze de werking met vier non-WiFi stoorzenders: een draadloze analoge telefoon, een ZigBee-zender, een frequentie-wisselende draadloze telefoon, en een iPhone met Jabra-headset (Bluetooth).

Een demonstratie van Airshark in actie, op een gewone WiFi-router: