De eerste twaalf updates van Big Blue voor hun System z-platform zijn al binnen, en tot het einde van het jaar zullen er nog eens achttien updates bijkomen. IBM ververst bestaande software, en brengt ook nieuwe pakketten uit om het System z mainframeplatform vers te houden.

Beheerders kunnen vooral gaan letten op updates aan software van Tivoli, de tool-afdeling van IBM. Een van de uitgebrachte tools is de nieuwe Omegamon, een softwarepakket met uitgebreide monitoringmogelijkheden voor de stukken Big Iron van de hardwaregigant. Idee achter Omegamon is dat het een gecentraliseerde omgeving biedt waarmee alle systemen binnen een gehele onderneming te volgen zijn.

Security Management for System z is een andere nieuwigheid. Daarin wordt algemeen securitybeheer en beheer van gebruikersaccounts gevangen in een op het mainframe draaiende omgeving. Dan is er nog software verschenen voor Lifecycle Management voor andere applicaties, en heeft IBM een nieuwe versie (8.5) uitgebracht van Workload Scheduler.

Voor ontwikkelaars heeft IBM Rational het een en ander geüpgrade aan zijn portfolio, terwijl aan de BI-kant Cognos, Infosphere en DB2 zijn opgewaardeerd.

De agressieve benadering van IBM volgt op stappen van derden die recent een graantje willen meepikken van het redelijke succes van System z. In ieder geval CA en BMC hebben vorige maand al nieuwe software uitgebracht voor de mainframe. Ook IBM-concurrent Unisys is vorige maand verder aan de weg wezen timmeren met een nieuw systeem. Bron: Techworld