Dat stelt onderzoeksbureau Illuminata in een onlangs gepubliceerd rapport getiteld 'IBM System z TCO: Man bites dog'.

Bedrijven doen er bij tien tot vijftig applicaties verstandig aan af te stappen van het 'één server/één applicatie'-idee en in een mainframeoplossing te investeren, aldus Wayne Kernochan, analist bij Illuminata.

Het onderzoeksbureau liet verschillende applicaties draaien op een mainframe en op Solaris- en Linux-servers. De totale kosten vielen bij het mainframe 30 tot 60 procent lager uit dan bij dertig Solaris-servers en 30 tot 60 procent lager dan bij driehonderd Linux-servers, zo blijkt uit het rapport.

Illuminata geeft meerdere verklaringen voor het verschil. Een mainframe heeft ten eerste minder elektriciteit en koeling nodig dan een groep 1U-servers.

Verder vallen de arbeidskosten en de softwarekosten bij de mainframeoplossing lager uit en zijn ook de prijzen van het geheugen – en dus ook de prijzen van de mainframeoplossing zelf – aanzienlijk gedaald.

Het is overigens niet duidelijk of Illuminata ook heeft gekeken naar de prijs van gevirtualiseerde servers. Er wordt immers ook vanuit gegaan dat mainframes meerdere gevirtualiseerde omgevingen kunnen draaien.

Illuminata ontkent ten stelligste dat IBM betaald heeft voor het rapport. "We garanderen dat onze papers, presentaties en andere content met Illuminata-logo alleen de bevindingen weergeven van Illuminata en zijn analisten", schrijft het onderzoeksbureau op zijn site. "We vragen of accepteren geen betalingen van fabrikanten om producten te ondersteunen." Bron: Techworld