In een markt waarin bijna alle hypervisors gratis zijn samen met hun beheertools meekomen met het besturingssysteem, zoals Hyper-V met de nieuwe versies van Windows Server en KVM met Red Hat Enterprise Server, moet VMware iets ondernemen om zijn goede positie in de markt vast te houden.

Om bedrijven in het mkb te lokken die weinig kennis en vaardigheden in huis hebben, heeft het virtualisatie-bedrijf VMware Go gelanceerd. Go is een gratis beheertool als service via het web, waarmee beheerders hun serverpark geautomatiseerd kunnen virtualiseren. Tot nu toe is het in de betafase door zo'n duizend bedrijven getest.

Drie stappen

Volgens het persbericht van VMware haalt Go de drempel weg voor bedrijven die denken dat ze niet beschikken over de vaardigheden om aan de slag te gaan met virtualisatie. Met Go gaat die virtualisatie in drie stappen. Eerst komt de server set-up, die door een wizard wordt begeleid en waarin de fysieke omgeving wordt gecontroleerd. Vervolgens wordt de virtuele machine aangemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande fysieke serverconfiguratie. Hier kan een vooraf gebouwde vm worden geïnstalleerd, zoals een appliance, of een schone machine. Het beheer zit in stap drie, waarin veranderingen kunnen worden aangebracht en de prestaties kunnen worden gecontroleerd.

Clouddienst

"In feite is VMware Go een clouddienst", legt Jeremy van Doorn van VMware uit aan Techworld. "Eerst worden een aantal agents geinstalleerd, die de verbinding vormen tussen de machines van het bedrijf en de cloud", gaat hij verder. "Vervolgens voer je een IP-nummer in van een kale Windows-machine waar je op wilt gaan virtualiseren. De agents gaan vervolgens kijken of de hardware compatible is en installeren er vervolgens ESXi op."

Dat moet een Windows-machine zijn, omdat deze dienst wordt gehost door Shavlik, een bedrijf dat Windows updates pusht naar klanten. Op de machine moet het .NET framework zijn geinstalleerd en Powershell. Daar maakt VMware Go gebruik van.

"In Go zit een p2v-converter", vertelt Van Doorn. "Maar je kunt ook een bestaande vm kopiëren, en appliances installeren."

Serieus geld

Op deze manier wordt het virtualiseren van de server infrastructuur een kwestie van een paar muisklikken, aldus VMware. Bovendien is het gratis. Als het inderdaad zo makkelijk is, dan heeft Vmware een goede troef in handen tegen de andere hypervisors waarbij de managementtools gratis meekomen, zoals Hyper-V en KVM. Het gaat VMware er natuurlijk vooral om bedrijven op hun hypervisor te houden, of ze daar nu geld mee verdienen of niet. Als bedrijven groeien, of meer willen, dan zullen ze alsnog de portemonnee moeten trekken voor een supportcontract, of voor vSphere. En op die manier vangt VMware niet alleen klanten af van de concurrentie, maar verdient het ook nog eens serieus geld. Bron: Techworld