De strijd om de grootste marktaandeel voor webservers gaat al sinds jaar en dag tussen Apache en Microsoft, dat de eerste overigens al sinds oktober 2007 in zijn voordeel heeft beslist. Sindsdien neemt het gebruik van Apache toe en tuimelt Microsoft IIS met procenten tegelijk naar beneden. In oktober 2007 was het aandeel van beide respectievelijk 48 en 37 procent, in maart van dit jaar was het 65 en 14 procent.

Maar Apache krijgt het moeilijker, zo blijkt uit cijfers van Netcraft. In een aantal maanden tijd is het nu onder de 60 procent gedoken, voor het eerst in anderhalf jaar. Dat lijkt vooral door toedoen van ngnix, dat sinds 2008 aan een gestage opmars bezig is en in de laatste maanden gestegen is naar een marktaandeel van 12 procent. Bijna had het daarmee Microsoft ingehaald, maar dat krabbelde eventjes op naar 15 procent. Google heeft een bescheiden 4 procent.

40 miljoen hostnames verwijderd

De grootste slag die Apache heeft moeten verduren is wel de onderzoeksopzet van Netcraft, dat onder meer 40 miljoen hostnames verwijderde uit de resultaten omdat zij draaiden op slechts 242 IP-adressen. Daarvan bleken er 36 miljoen op Apache te draaien. Ook Microsoft, nginx en Google verloren hostnames (respectievelijk 855.000, 1,4 miljoen en 370.000), maar wisten niettemin hun marktaandeel te vergroten.

Bij de miljoen best bezochte sites verstevigde Apache wel zijn koppositie, terwijl de andere drie webservers verloren. De World IPv6 Launch Day op 6 juni 2012 zorgde verder voor een sprong in het aantal domeinen met IPv6 van7 miljoen naar 30 miljoen stuks.