Zo’n 4 á 5 procent van de totale laptopmarkt in de VS bestaat uit Chromebooks, meldt onderzoeksbureau Gartner aan persbureau Bloomberg. Vorig jaar hadden Chromebooks nog geen één procent van de markt in handen en cijfers eerder dit jaar gaven aan dat besturingssysteem Chrome OS nog weinig gebruikers had.

Krimpende pc-markt goed voor Chromebook

In het afgelopen kwartaal lijkt het gebruik van Chromebooks fors te zijn gegroeid. Nieuwe modellen van Samsung en Acer zijn populair, mede vanwege de lage prijs. In het segment van laptops onder de 300 dollar heeft de Chromebook inmiddels 20 tot 25 procent van de markt in handen. Onderzoeksbureau NPD stelt dat Chromebooks het hardst groeiende onderdeel van de hele pc-markt zijn.

Analisten denken dat fabrikanten hard op zoek zijn naar andere besturingssystemen. Door de alsmaar krimpende pc-markt zouden OEM’s op zoek gaan naar alternatieven voor Windows 8. Deze zoektocht drijft ze dan in de armen van Google. Acer, zelf Chromebookfabrikant, beweerde eerder dit jaar nog dat Chromebooks beter verkopen dan apparaten met Windows 8. Ook was de Chromebook van Samsung aan het begin van dit jaar eventjes een bestseller op Amazon.

Onverkochte voorraden

Consumenten zouden pc’s massaal verlaten voor mobiele apparaten als tablets en smartphones. Onderzoeksbureau IDC denkt dat de oorzaak van de krimp in EMEA-landen (Europa, het Midden-Oosten en Azië) vooral te wijten is aan een overschot aan eerder aangeschafte voorraden bij leveranciers. Winkels kopen daarom minder nieuwe machines in en daardoor worden er minder verscheept. In de VS is dit minder het geval.