Concurrent AMD is verder afgegleden, naar 11,5 procent. Dit zijn cijfers voor het tweede kwartaal van dit jaar, afkomstig van marktmeter iSuppli. De twee chipmakers hadden in het kwartaal daarvoor nog respectievelijk 79,1 en 12,8 procent marktaandeel. In het tweede kwartaal van 2008 was dit 79,2 en 11,9 procent.

Pc-markt trekt aan

Met een marktaandeel van ruim 80 procent bereikt Intel het hoogste marktaandeel in vier jaar. In het derde kwartaal van 2005 had de Pentium-producent 82 procent van de processormarkt in handen.

Volgens analist Michael Wilkins van iSuppli profiteert Intel momenteel van het voorzichtige herstel van de pc-markt. "De wereldwijde pc-verkoop is in het tweede kwartaal één procent gestegen vergeleken met het eerste kwartaal." Vergeleken met een jaar eerder is de pc-markt echter 4,3 procent gedaald.

De omzet van zowel Intel als AMD is vergeleken met een jaar eerder dan ook afgenomen. Wilkins meldt dat Intel zijn marktaandeel ziet groeien door nieuwe chips voor servers, desktops en laptops. Het is alleen in de laptopmarkt waar ook echt groei is geboekt: 13 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008.