De verkoopcijfers van Windows 8-pc's zijn Microsoft tot nu toe flink tegengevallen, schrijft de bekende Microsoft-watcher Paul Thurrott op basis van een bron binnen het bedrijf. Die medewerker legt de schuld bij de pc-fabrikanten, die volgens hem kwamen met teleurstellende ontwerpen in hun hybride laptops.

Die hybrides zijn ook als tablets te gebruiken, doordat de toetsenbordjes zijn los te klikken of de touchscreens zijn om te draaien. Maar de wirwar aan afwijkende ontwerpen zorgen voor een verwarrend aanbod voor consumenten. De pc-industrie is volgens Thurrott tot nu toe niet in staat geweest om te komen tot een paar goede ontwerpen voor hybride laptops. Dat wekt ook onvrede binnen Microsoft.

Slecht moment

De introductie van Windows 8 komt bovendien op een slecht moment. Vanwege de slechte economische voorspellingen stellen consumenten de aanschaf van een nieuwe pc uit. Door de crisis krijgen fabrikanten het steeds moeilijker. De pc-verkopen daalden in West-Europa in het derde kwartaal volgens cijfers van Gartner met 15,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Apple profiteert

Intussen overweegt een groeiend deel van de Amerikaanse Windows-gebruikers de overstap naar een Apple-product, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de krant USA Today deze week. Een derde van de Windows-gebruikers in de VS zou in plaats van een nieuwe Windows-pc kiezen voor een Mac of iPad. Zo'n 60 procent van de consumenten is van Windows 8 op de hoogte, maar slechts 9 procent wil vanwege het nieuwe systeem eerder een pc gaan kopen. De grote meerderheid blijft voorlopig gewoon op XP, Vista of Windows 7 werken.

Surface en Sinofsky

Om Windows 8 op tabletgebied een impuls te geven bracht Microsoft eind oktober voor het eerst een eigen tablet, de Surface, op de markt. Microsoft wil vaker hardware produceren als het daartoe reden ziet, en gaat daarmee de concurrentie aan met zijn hardwarepartners. Ook de verkoop van de Surface is voorlopig nog bescheiden, gaf Microsoft-ceo Steve Ballmer eerder deze week toe. Over het aantal upgrades in de eerste dagen na de introductie van Windows 8 toonde Ballmer zich destijds nog tevreden.

De reden voor het recente vertrek van Windows-baas Steven Sinofsky zou niet de verkoopcijfers bij de start van Windows 8 zijn. Zijn exit had meer te maken met interne verhoudingen binnen Microsoft.