Oorspronkelijk stond de implementatie van MED-V in MDOP 2009 gepland voor medio 2009, net een paar maanden later dan de hele beheersuite zou uitkomen. Met MED-V kunnen oude applicaties die niet goed draaien onder nieuwe versies van Windows (Vista en Server 2008) worden gevirtualiseerd zodat de problemen overbrugd worden. Het is gebaseerd op technologie van Kidaro, de ontwikkelaar van Managed Workspace. Sinds de overname door Microsoft is dat pakket ontdaan van ondersteuning voor de VMware-engine, waardoor MED-V het moet doen met Virtual PC als fundering.

Naast MED-V komt MDOP 2009 met versie 4.5 CU 1 van App-V, en met Asset Inventory Service (AIS) 1.5. De upgrade van applicatievirtualisatietool App-V ondersteunt de bèta van Windows 7, waardoor beheerders alvast tests kunnen uitvoeren op het komende besturingssysteem van Microsoft. App-V moet de uiteindelijke build van Win7 binnen drie maanden na lancering gaan ondersteunen, zo beloven de ontwikkelaars van Redmond. Verder zijn een paar functies toegevoegd of verbeterd. Instant Access en de mogelijkheid om apps te verwijderen die aan specifieke eindgebruikers zijn toegewezen behoren daartoe. Bij AIS 1.5 is de scheduler gestroomlijnd, en is het systeem waarmee licenties worden bijgehouden op de meest basale wijze verbeterd door met uitgebreidere rapporten te komen.

Verder bevat MDOP 2009 de standaardtools die we al goed kennen van eerdere releases: Microsoft Diagnostics and Recovery Toolset, Microsoft Advanced Group Policy Management, en Microsoft System Center Desktop Error Monitoring. MDOP is beschikbaar voor Microsoftklanten met een Software Assurance-contract. Bron: Techworld