Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) is daarmee toe aan versie 2008 en is beschikbaar voor houders van de Software Assurance contracten. Met het pakket kunnen bijvoorbeeld applicaties gestreamed worden naar van een centrale server naar meerdere desktops (met behulp van applicatievirtualisatie). Verder biedt het Group policy-beheer (Advanced Group Policy Management) en de Diagnostics and Recovery Toolset (DART) voor het verhelpen van crashes.

DART krijgt met versie 2008 een update naar 6.0, en Desktop Error Monitoring gaat naar 3.0 SP1. Een nieuwe functie voor DART is Locksmith, waarmee admin-wachtwoorden opnieuw kunnen worden ingesteld. Ook Hotfix Uninstall (die corrupte fixes verwijdert) en Standalone System Sweeper (anti-malware waarvoor geen boot vereist is) zijn nieuw. Voor DEM, het rapporteertooltje bij vastlopers, zijn de prestaties onder handen genomen, en kan het nu in kaart brengen welke applicaties het vaakst crashen.

De aangekondigde integratie van Kidaro, software voor virtualisatiebeheer, komt er volgens Microsoft aan, maar is nu nog niet geïmplementeerd. Bron: Techworld