De opmars van de kabel op de tripleplaymarkt gaat gestaag door. En daarmee blijft ook het aantal abonnees dat vaste telefonie digitaal via de kabel doet doorgroeien. Afgelopen kwartaal is dat aantal voor het eerst in jaren het aantal voip-via-dsl klanten gepasseerd. Dat meldt onderzoeksbureau Telecompaper.

“De groei zit bij triple play over kabel en in mindere mate via VDSL van KPN, Tele2 en Online. KPN’s marktaandeel daalde met een half procentpunt tot 33,3 procent. Ziggo blijft tweede met 28,4 procent, gevolgd door UPC met 18 procent”, aldus de onderzoeker. In totaal bellen nu 3,77 miljoen via IP op een totaal van ruim 6 miljoen vaste telefoonaansluitingen.

Kabel wint

Sinds ongeveer een jaar verliest koper het steeds meer van coax, zowel qua snelheid als qua klanten. Met de uitrol van docsis-protocol kunnen de kabelaars over dezelfde infrastructuur en minimale investeringen veel grotere bandbreedtes bieden. De snelheid en de uitrol van vdsl blijft daarbij achter en glasvezeldekking is nog minimaal.