Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Aanpak Interferentie (STAI) over 2008. Afgelopen jaar ontving de stichting ruim 26 duizend klachten over interferentie. Dat was een flinke stijging ten opzichte van 2007 toen ruim 19,5 duizend meldingen werden geteld. In 2006 kwamen er maar 1681 klachten binnen.

Vrijwel alle gevallen van interferentie werden veroorzaakt door Digitenne en ze konden ook allemaal worden verholpen met nieuwe kabels en pluggen. Klagers krijgen van de STAI een setje nieuw aansluitmateriaal toegestuurd. In totaal verzond de stichting de afgelopen acht jaar meer dan 100.000 zogeheten 'digisets' naar klagers. KPN is overigens zelf ook lid van de stichting.

DAB geen probleem meer

Rond september was er een grote piek in het aantal gerapporteerde meldingen over interferentie. Die klachtenstroom zakte de laatste maanden van 2008 weer flink in. De oorzaak van de piek was het inschakelen van meerdere zenders voor KPN's Digitenne en de mobiele variant DVB-H, zegt projectdirecteur Hans de Bruijn van de STAI.

Op vijftig plaatsen in Nederland staan nu DVB-zenders. Voor 2009 verwacht De Bruijn een zeer rustig jaar rond interferentie. Er komen nog maar weinig nieuwe DVB-zendmasten bij.

DAB geen probleem meer

Het aantal meldingen van interferentie veroorzaakt door zendmasten voor digitale etherradio (T-DAB) is vorig jaar verder gedaald en is inmiddels bijna nihil. Er kwamen in 2008 maar 237 meldingen over binnen. In 2007 was dat nog drieduizend en in 2004, het eerste jaar dat publieke zenders in DAB waren te ontvangen, was dat aantal klachten nog 12 duizend.

Er staan negen DAB-zenders in met name de Randstad. Het wachten is op de verdeling van nieuwe DAB-frequenties voor commerciele radiozenders, die nog door de overheid moeten worden geveild.

Interferentie

Interferentie is kwaliteitsverlies in het tv-beeld doordat kabels naar de tv onvoldoende bescherming bieden tegen nieuwe signalen vanuit de ether, zoals die voor digitale tv (DVB-T en DVB-H) en radio (DAB). De komende jaren komen er nog meer ethersignalen bij met de komst van onder andere WiMax, maar deze gebruikt geen frequenties die kunnen storen op het tv-signaal via de kabel.