Na een upgrade perst de Jaguar supercomputer van Oak Ridge National Laboratory een snelheid van 1,759 petaflops uit haar 224.162 kernen. De IBM Roadrunner is na een herpartitionering juist net ietsje minder snel geworden, en komt uit op 1,042 petaflops. Een petaflops staat gelijk aan duizend biljoen berekeningen per seconde.

Top 5

De lijst van Top 500 supercomputers wordt vandaag vrijgegeven tijdens de SC09 supercomputing conferentie in Portland en wordt twee keer per jaar opgesteld. De totale capaciteit van de systemen op de nieuwe lijst is 27,6 petaflops. Dat is een petaflops meer dan de lijst van juni.

Roadrunner maakte zijn debuut in juni 2008. Toen was het de eerste computer die boven de een petaflops kwam in de Linpack benchmark test, die wordt gebruikt om de systemen in volgorde te plaatsen. Die toppositie behield het systeem tot en met juni 2009, met 1,105 petaflops, maar nu is het die eerste plaats dus kwijt.

Jaguar stond in juni van dit jaar op de tweede plaats met 1,059 petaflops, maar heeft ondertussen een paar nieuwe processoren gekregen en heeft de leiding overgenomen. Deze computer is gebaseerd op Cray XT5 Linux supercomputer platform, dat gebruik maakt van AMD Opteron processoren. De peak capaciteit is 2,3 petaflops.

De nummer drie van de lijst is Kraken, van de universiteit van Tennessee, die met een prestatie van 832 teraflops een beetje achterblijft bij de twee koplopers. Toch is hij behoorlijk gestegen. Deze Cray XT5 supercomputer stond in juni nog op de zesde plaats, toen hij een prestatie van 463 teraflops leverde.

De nummer vier van de lijst staat in Duitsland en is gebouwd door IBM voor het Forschungszentrum Jülich. Nummer vijf staat in China. De Tianhe-1, die in Tianjin staat, haalde 563 teraflops. Deze computer gebruikt Intel Xeon Processoren met AMD GPU’s als acceleratoren. Elke node van het 71.680-kernig systeem heeft twee Xeons gekoppeld aan twee AMD GPU’s, aldus de samenstellers van de lijst.

De lijst wordt overigens gedomineerd door supercomputers uit de VS. Daar staan er 277. Europa volgt met 153 en op de derde plaats staat Azië met 50 supercomputers. Om in de lijst te komen moest een supercomputer dit keer minstens 20 teraflops halen. In juni was 17,1 teraflops nog voldoende.

Processoren

402 van de systemen uit de lijst hebben Intel processoren. Dat is 80,4 procent en ietsje meer dan de 399 in juni. De IBM Power architectuur staat op de tweede plaats met 52 systemen, ietsje minder dan de 55 eerder dit jaar. AMD Opteron zit in 42 van de systemen.

De meeste supercomputers in de lijst (426 systemen) gebruiken tegenwoordig quad-core processoren. Slechts 59 gebruiken nog dual-core en maar vier systemen vertrouwen op enkel-core architecturen. Zes systemen gebruiken de nine-core Cell Broadband Engine processor van IBM, die ook wordt gebruikt in de PlayStation 3.

IBM tegen HP

Hewlett-Packard heeft de meeste systemen op de lijst gebouwd, 210 supercomputers, ofwel 42 procent. IBM is verantwoordelijk voor 185 systemen. Maar de systemen van IBM zijn wel verantwoordelijk voor de meeste rekenkracht. 34,8 procent daarvan was voor IBM, terwijl dat in juni nog 39,8 procent was. HP komt uit op 22,8 procent.

Bron: Techworld