Uit Forrester-onderzoek onder 2.600 Amerikaanse en Europese beslissers blijkt dat 54 procent van de grote ondernemingen en 53 procent van het mkb severvirtualisatie toepast of dit het komende jaar van plan is.

Groeiende interesse

De besturingssystemen zijn bij 31 procent van de ondernemingen en 36 procent van de mkb'ers ook al gevirtualiseerd. Binnen twee jaar zal dit percentage zijn opgeklommen tot respectievelijk 54 en 61 procent, aldus Forrester. Bijna driekwart van de mkb'ers en 70 procent van de grotere bedrijven hoopt daarmee de kosten van het pc-gebruik terug te dringen. de cijfers hebben betrekking op virtualisatie van servers met x86-architectuur.Op het gebied van cloud computing zijn de ondervraagde beslissers nog wat voorzichtiger. Wel is er een groeiende interesse voor diensten als het hosten van virtuele servers waarbij alleen voor het gebruik wordt betaald. Momenteel maakt 5 procent van de grote ondernemingen en twee procent van de mkb'ers daarvan gebruik, maar die percentages zullen dit jaar toenemen met respectievelijk 3 en 2 procent.

Nieuwe apparatuur

Volgens Forrester-analist Frank E. Gillett toont dit onderzoek aan dat organisaties hun IT-infrastructuur en clientsystemen aan het reorganiseren zijn. "Die nieuwe aanpak moet leiden tot grotere flexibiliteit, effici├źntie en betere prestaties", aldus Gillett.Een ruime meerderheid van 81 procent toont interesse in besparende maatregelen op het gebied van energie van hun datacenters, maar slechts 18 procent lijkt daartoe werkelijk bereid te zijn. Bij de aanschaf van nieuwe IT-apparatuur gaan de ondervraagde beslissers liever te rade bij hun naaste collega's dan bij andere informatiebronnen, aldus Forrester.