Hoewel de site die is opgetuigd voor dit doel MegaRetrieval heet, betekent dit niet dat gebruikers via de site ook daadwerkelijk bij hun data kunnen. "Carpathia heeft geen toegang tot enige data van Megaupload-klanten", stelt Brian Winter, cmo van Carpathia op de site. Wel steunt hij het initiatief van de Electronic Frontier Foundation (EFF) om gebruikers te helpen die niet meer bij hun data kunnen.

Legale content

De toegang tot die data werd vorige maand afgesloten toen de FBI digitale kluis Megaupload offline haalde omdat de beheerders van de site verdacht worden van het op grote schaal verspreiden van auteursrechtelijk beschermde bestanden.

Sindsdien is er ophef over wat er moet gebeuren met de legale content die ook op de servers staat. Megaupload kan de serverhuur niet meer betalen aangezien zijn rekeningen zijn bevroren. Daardoor dreigen de servers gewist te worden door de hosters van Megaupload, zodat ze ingezet kunnen worden voor klanten die wel hun rekeningen kunnen betalen.

Daarnaast zijn de Amerikanen klaar met hun onderzoek, en is de verantwoordelijkheid voor de servers weer bij de hosters gelegd.

'Geen direct gevaar'

Carpathia belooft dit niet zonder waarschuwing vooraf te doen. De data blijft voorlopig op de servers staan, er zijn geen plannen om de data te wissen, belooft Winter. "Dit betekent dat er geen direct gevaar voor dataverlies is, we zullen tenminste zeven dagen voordat we de servers herbestemmen een bericht op carpathia.com en megaretrieval.com zetten."

Wie in de VS woont en zijn bestanden terug wil, kan contact opnemen met de EFF. "De EFF maakt zich er zorgen over dat het eigendom van zoveel legale gebruikers van Megaupload.com zonder waarschuwing van hen is afgenomen en dat de overheid geen poging doet hen te helpen", stelt Julie Samuels, jurist van de EFF in het gezamelijke persbericht (pdf). "We vinden het belangrijk dat deze gebruikers worden gehoord terwijl het proces doorloopt."

De EFF wijst er wel op dat het een kleine organisatie is die gratis juridische bijstand levert. Het kan dus zijn dat niet iedereen wordt bijgestaan.