"Meer dan 630 computerservers in Nederland zijn eigendom van, en worden gehost door Leaseweb voor de Mega Conspiracy", zoals het "wereldwijde criminele netwerk" van Megaupload-piraten wordt genoemd in de aanklacht van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Daarnaast werden er 60 servers aangekocht door de organisatie, die zijn offline gehaald.

Nooit klachten gehad

"Met de rest is niks gebeurd", zegt Alex de Joode, security officer van Leaseweb. "Het was een heel specifiek bevel." Hij zegt verbaasd te zijn dat de actie tegen Megaupload zo omvangrijk is. "Wij hebben nooit een 'abuse klacht' gezien." Volgens De Joode komen rechthebbenden als ze nul op rekest krijgen op een notice-and-takedown verzoek bij een filesharingdienst meestal terecht bij de hostingprovider. Maar leasweb heeft er nul ontvangen. "Het was een klant waar we geen last van hadden."

Volgens de Amerikanen verdiende de Nederlandse hoster flink aan Megaupload en consorten. Tussen maart 2007 en juli 2010 werd er via een PayPal account "op zijn minst 9 miljoen dollar" door de groep bijgeschreven op de rekening van Leaseweb voor hosting en aanverwante diensten. De actie hoeft volgens De Joode niet direct te betekenen dat Leaseweb een grote klant kwijt is. "Ik weet niet hoe het verder gaat lopen, dat hangt af van de Amerikanen."

Miljoenen dollars

Hetzelfde PayPal account werd ook gebruikt om een Amerikaanse hoster, Carpathia Hosting, te betalen en deed verder dienst om uploaders van "populaire content" te belonen. Tussen 25 november 2006 tot eind juli 2011 is er meer dan 110 miljoen dollar bijgeschreven op het PayPal account. Dat geld was afkomstig van betalende gebruikers "en andere personen die in verband gebracht worden met Mega Conspiracy". Volgens Justitie is in Nederland en Frankrijk content gereproduceerd en gedistribueerd via servers in die landen.

Donderdagavond werd Megaupload uit de lucht gehaald tijdens een internationale actie gecoördineerd door de FBI. Er werden arrestaties verricht en voor meer dan 50 miljoen dollar aan apparatuur in beslag genomen. Er werd ook een Nederlander gearresteerd in Nieuw Zeeland die ook een ingezetene is van dat land.

FBI sluit Megaupload

Nederlander

De 29-jarige Bram van der Kolk, ook wel bekend als Bramos, is volgens de Amerikanen hoofdprogrammeur voor de bedrijven Megaupload Limited en Megamedia Limited, die verschillende filesharing platformen draaiden. Van der Kolk heeft via zijn bedrijf Mindpoint International een aandeel van 2,5 procent in Megaupload. Van begin tot eind is hij verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en de netwerkinfrastructuur van de websites. Ook was hij verantwoordelijk voor het verwerken van notice-and-takedown verzoeken die worden ingediend onder de vlag van de Digital Millenium Copyright Act (DMCA).

Verder was Van der Kolk verantwoordelijk voor de sectie aanbevolen video's op Megavideo.com en hij was een tijd de coördinator van het beloningsprogramma. Uploaders van populaire en vaak illegale content werden door Megaupload betaald.

Hij heeft zelf ook verschillende malen illegaal materiaal geüpload naar meerdere sites in het netwerk, stelt justitie. Ïn kalenderjaar 2010 verdiende Van der Kolk meer dan 2 miljoen dollar aan Mega Conspiracy." In totaal zou de Megaupload club voor een half miljard dollar aan schade hebben aangericht en meer dan 175 miljoen dollar hebben binnengehaald via advertenties en abonnementen.

Kroes start discussie op Facebook

Inmiddels is Eurocommissaris Neelie Kroes op haar Facebookpagina over de Europese Digitale Agenda een discussie begonnen over het neerhalen van Megaupload. Iedereen kan meedoen in die discussie.

In onderstaande video is te zien hoe de Duitse Megaupload-oprichter Kim Schmitz zijn geld besteedde. Mega Indictment