HP, de grootste pc-fabrikant ter wereld, schrijft net als zijn concurrenten uitermate slechte cijfers over het afgelopen kwartaal. Ruim vier jaar na de overname van dienstverlener EDS moet HP een megaverlies van 8,9 miljard dollar afschrijven. De totale inkomsten zijn 5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, schrijft Reuters.

EDS nooit van de grond

De investering in EDS heeft HP weinig goeds gebracht. Ondanks vele reorganisaties, ontslagen en nieuw management is de dienstverlener - die na een jaar werd omgedoopt tot Enterprise Services - nooit van de grond gekomen. HP heeft in 2008 een bedrag van 13,9 miljard dollar betaald voor EDS en moet daar nu maar liefst ruim de helft van afschrijven.

Een gedeelte van het verlies was reeds ingecalculeerd. HP berekende vooraf dat het 1,2 miljard dollar moest afschrijven door de verslechtering van merknaam Compaq, de pc-fabrikant die in 2002 opging in HP. Compaq wordt nu omgedoopt tot een merk van basis pc's met een toegankelijke instapprijs.

Ontslaggolf aangekondigd

Het Amerikaanse bedrijf treft nog meer maatregelen. Een groot gedeelte van het personeel, wereldwijd ruim 300.000 mensen, moet daarbij vrezen voor hun baan. In Nederland gaat het om honderden banen die verdwijnen. HP is van plan om het totale personeelsbestand met 8 procent te verminderen. Dat moet de komende jaren gebeuren.

Ook de focus van het bedrijf wordt verlegd. CEO Meg Whitman spreekt van een “ommekeer". HP moet zich gedeeltelijk transformeren naar een software bedrijf, zonder terrein te verliezen als hardware-maker. Ook wil HP net als concurrent Dell, dat gisteren zijn eveneens zwaar teleurstellende cijfers presenteerde, zich nog meer gaan storten op de grootzakelijke markt.

Beide pc-makers verkeren in zware tijden, met Aziatische concurrenten die het goed doen en tablets als de iPad, die een populair alternatief blijken voor de aloude pc.