Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat memristors succesvol zijn toegepast in een chip. Dezelfde ploeg van HP Labs had in april dit jaar al een concept uitgedacht, en in mei een werkende memristor ontwikkeld. Het prototype betekent volgens de wetenschappers een doorbraak in de microchiptechnologie.

Memristor is een samentrekking van memory resistor. De chip waarop de technologie is toegepast is een FPGA, een field-programmable gate array. FPGA's zijn flexibele chips waarvoor de logische functie na productie kan worden gedefinieerd. Maar volgens de onderzoekers moet het goed te doen zijn om de techniek toe te passen op traditionele, applicatiespecifieke chips.

Concept

De theorie achter de memristor bestaat al een tijdje; in 1971 begon een professor van de Universiteit van Californië, Leon Chua, met onderzoek naar het component. Belangrijkste verschil met de bestaande transistor is dat de memristor een variabele weerstand heeft; Hoe hoger de spanning en de duur daarvan, des te lager de weerstand. Daardoor is de memristor in de doorgifte niet beperkt tot aan/uit , maar kan het onderdeeltje op nanoschaal ook met verschillende gradaties werken. De memristor onthoudt daarnaast wat zijn laatste weerstand was op het moment dat de stroom wordt uitgeschakeld.

De directe voordelen zijn volgens de chipspecialisten enorm. Voor memristors zijn veel minder circuits nodig, waardoor het aantal componenten op een chip flink groeit. Bovendien zou het ontwikkelen van bijvoorbeeld processors een stuk goedkoper moeten worden, en is ook het energiegebruik van een memristor een stuk lager dan dat van een transistor. "We proberen de Wet van Moore een zet in de rug te geven", zegt hoofdzonderzoeker Stan Williams tegenover de Technology Review, een blad van de MIT.

Maar de memristor is niet alleen interessant voor het effect op de pure rekenkracht. De eigenschap dat het zijn spanning kan onthouden, kan een enorme betekenis hebben voor de verdere ontwikkeling van geheugen en opslag. Het zou bijvoorbeeld potentieel mogelijk kunnen worden om het traditionele model van het overzetten van gegevens van opslag naar werkgeheugen op de schop te nemen. Op iets minder lange termijn zou er een zuinigere alternatief voor flashgeheugen uit kunnen ontstaan.

De onderzoeksploeg van HP is optimistisch over de praktische implementatie van de memristor. Williams schat dat de eerste consumentenelektronica die van de technologie gebruik maakt over een jaar of drie op de markt komt. Bron: Techworld