Na zeer vermoedelijk een menselijke fout bij een update van de Zweedse telco Telia is maandagavond een uur lang het internetpiekverkeer vanuit Europa naar Hong Kong omgeleid. Dit in plaats van door de transatlantische kabel naar de Verenigde Staten te gaan, meldt The Register.

De wonderlijke rerouting van het internetverkeer werd in eerste instantie opgemerkt door beveiliger Cloudflare en hoster DigitalOcean, dat zijn twee datacenters AMS1 en AMS2 uit zag vallen. Aanvankelijk werd gedacht aan een kabelbreuk in de transatlantische kabel van Telia. Delen van Europa kregen te maken met lichte storingen in het internetverkeer.

Dip van 2 procent

Contentverspreider Akamai meldde een dip van 2 procent te zien in het wereldwijde internetverkeer. Cloudflare besloot zijn verkeer te routen op verschillende locaties in Europa, zo tweette het bedrijf naar klant Casino Bitcoin.

Uiteindelijk kwam maandagavond laat de aap uit de mouw. TeliaSonera meldde via Twitter dat een update verkeerd was gelopen waardoor het internetverkeer werd verstoord.

Nog iets later meldde Cloudflare aan The Register dat het internetverkeer door Telia verkeerd werd omgeleid. In plaats van door de transatlantische kabel TAT-14 te gaan werd het verkeer vanuit Europa naar Hong Kong gestuurd. "Hoogstwaarschijnlijk is het een menselijke fout", meldde Cloudflare.