Chipfabrikant Nvidia introduceert een nieuwe versie van minicomputer (System on Module) Jetson die AI-toepassingen mogelijk moet maken voor hobbyisten die willen experimenteren met kunstmatige intelligentie. Het apparaatje is flink goedkoper dan zijn professionelere voorgangers en toch krachtig.

Software en hardware

Het bordje, de Jetson Nano, draait Linux (L4T, een OS dat losjes is gebaseerd op Ubuntu 18.04) en ondersteunt diverse populaire AI-frameworks als TensorFlow en PyTorch. Op deze pagina vind je de huidige SDK en meer informatie over de gebruikte programmatuur.

Het nieuwe bordje met 40-pin GPIO heeft een quadcore CPU en een 128-core GPU aan boord en moet daarmee de hoge rekensnelheden afleveren die je nodig hebt om analytics uit te voeren zonder dat je daar cloudresources voor hoeft te gebruiken. Althans, dat is de hoop. Met 472 GFLOPS levert het apparaatje een flinke stapel rekenkracht in een kleine verpakking.

99 dollar

Er zijn diverse Jetson-modellen geweest door de jaren heen, met name de Jetson AGX Xavier was een populaire, maar voor het eerst komt een krachtige versie voor een kleine prijs uit (99 dollar). Eerdere modellen kostten ongeveer het tienvoudige daarvan.