Een simpel ogend metalen stripje dat over een AA of AAA batterij heen klikt. Dun genoeg zodat de batterij gewoon weer in het apparaat kan. Deze Batterizer belooft een acht keer langere batterijduur. Geen bescheiden claim, dus scepsis is op zijn plaats.

Spanning opkrikken

Ook de werking van Batterizer lijkt eenvoudig: het geeft het langzaam zakkende voltage van leeglopende batterijen een boost. Voor zaklampen heeft Batterizer dan ook geen zin, die doen het nog steeds met lagere voltages (het licht wordt simpelweg minder fel).

Maar het gros van de elektronische apparaten die lopen op dergelijke batterijen is ingesteld op 1,5 Volt. Komt het voltage onder de 1,3 V, dan geeft de afstandsbediening of draadloos toetsenbord er de brui aan. Maar de batterij zelf is bij lange na nog niet leeg. Door de spanning weer op te krikken blijft de batterij veel langer werken, schrijft PC World over Batterizer. Dit principe heet een Joule Thief, en de Batterizer is feitelijk een miniatuur variant daarvan.

Crowdfunding

Volgens Batterizer-uitvinder Bob Roohparvar heeft 'Big Battery' (de grote batterijfabrikanten) het niet begrepen en hebben ze ook geen belang bij zijn product. Vandaar dat hij het in de markt zet via crowdfunding-platform IndieGogo.

Je kunt ook zelf een Joule Thief bouwen: