De Automata Processor (AP) is een nieuwe parallelle verwerkingsarchitectuur die computertoepassingen op gebied van bio-informatica, video/foto-analyse en netwerkbeveiliging sterk moet verbeteren. De vinding moet binnenkort zijn weg gaan vinden in supercomputers.

Krachtige GPU-eigenschap

Grafische rekenkernen (GPU’s) kunnen al langer processen tegelijkertijd verwerken - denk bijvoorbeeld aan NVIDIA's CUDA-platform, maar voor CPU’s was dit vooralsnog niet mogelijk. De verwerkingseenheid binnen de AP is hierdoor in staat om complexe, ongestructureerde datastromen veel sneller te verwerken en analyseren.

Onderzoeker Chirag Dekate van bureau IDC is enthousiast over de chip. “De Automata Processor is een baanbrekende technologie die ontworpen is om op een geavanceerde manier met computergeheugen te werken, zodat complexe computeruitdagingen kunnen worden opgelost die met bestaande computers niet effectief kunnen worden aangepakt”, zegt hij.

Toepassingen in terrorismebestrijding en laboratoria

Dekate vervolgt: “Deze technologie heeft het in zich om ’s werelds meest ingewikkelde data-intensieve uitdagingen op te lossen, bijvoorbeeld real-time security, dat ontzettend kan helpen in de strijd tegen terrorisme. Ook kan het een zeer efficiënte analyses van DNA doen die wetenschappers snel in staat stellen zaken te onderzoeken die vandaag nog niet mogelijk zijn.” Micron maakt begin volgend jaar een SDK beschikbaar voor ontwikkelaars die met de AP-chip willen gaan werken.

De technologie moet binnenkort zijn weg naar laboratoria gaan vinden en helpen in DNA-onderzoek.