Anders dan verwacht, zal het ook met de eerstkomende versie van Microsoft Virtual Server niet mogelijk zijn een 64-bits besturingssysteem te gebruiken op een virtuele machine. Virtual Server 'Next', die momenteel in ontwikkeling is en in 2006 zal uitkomen, ondersteunt wel 64-bits software als host-besturingssysteem maar nog altijd niet als besturingssysteem van een virtuele machine.

Microsoft Virtual Server blijft hiermee achter op vergelijkbare producten van VMWare. Zelfs de gratis VMWare Player, waarmee virtuele machines gestart kunnen worden, biedt nu al ondersteuning voor 64-bits virtuele machines. Als belangrijkste vernieuwing zal Virtual Server 'Next' de ondersteuning van de Intel VT en AMD Pacifica bieden, beide voorbeelden van processor-optimalisatie gericht op virtualisatie.

Verouderd

De slechte prestaties van Virtual Server op dit punt, zijn des te opmerkelijker omdat Bob Muglia, directeur van Microsofts server-divisie, al dit najaar 32-bits techniek 'verouderd' noemde. Hij kondigde aan dat nieuwe versies van Exchange Server, Windows Compute Cluster Server, de Longhorn-versie van Small Business Server, en de nog te introduceren server voor bedrijven met 25 tot 250 werkplekken (codenaam Centro), alleen nog in een 64-bit versie zullen verschijnen.

Als Microsoft niet op tijd de ondersteuning voor 64-bits virtuele machines klaar heeft, zal geen van deze nieuwe producten gevirtualiseerd kunnen worden met de eigen virtualisatie software en zullen gebruikers moeten overwegen software van VMWare in te zetten die dat wel kan.