Die belofte heeft The Register opgetekend uit de mond van Mark Hindsboro, een hogere marketingmanager van de ontwikkelaarsdivisie van Microsoft, tijdens de MSDN Developer Conference in San Francisco. Azure, nu nog in de Community Technology Preview (een zeer vroege testversie), is nu nog uitgerust met SQL Data Services, een op SQL Server gebaseerde databeheercomponent die met een beperkte subset van gegevens kan tonen.

Die implementatie heeft zijn grenzen. De opslagcapaciteit is minimaal, de mogelijkheden met blobs (binary large objects) zijn beperkt (metadata kan bijvoorbeeld niet achteraf worden aangepast, je zult helemaal opnieuw moeten beginnen) enzovoorts. Bovendien laat de huidige bèta ook niet bepaald veel interactie met de gebruiker toe, waardoor het ontwikkelen op SDS nog niet bepaald aantrekkelijk is.

"Wie het nu gebruikt, zal te maken krijgen met een nogal beperkte database-ervaring", zegt marketingman Hindsboro tegenover de website. "Veel applicaties worden pas interessant als er een volledige database onder hangt, en dat zit er dan ook aan te komen."

Een directe implementatie van SQL Server in Azure hoeven we niet te verwachten, Hindsboro doelt meer op het gaandeweg toevoegen van functies aan SDS totdat deze qua databasefunctionaliteit 'bijna compleet' is. Welke functies sowieso wel of niet worden toegevoegd aan de lijst is, helaas, nog niet bekend.

Integrators kunnen Azure in 2010 tegemoet zien, zo is de verwachting vanuit Redmond. Bron: Techworld