Microsoft betaalt 5,32 miljoen euro (7,5 miljoen dollar) voor een blok van 666.624 IPv4-adressen. De Amerikaanse softwarereus koopt die IP-adressen van het failliete Canadese telecombedrijf Nortel. Als deze deal wordt goedgekeurd, krijgt Microsoft voor bijna 8 euro per stuk (11,25 dollar) de IP-adressen in handen.

Half miljoen adressen direct

Ongeveer 470.000 van die adressen staan direct tot de beschikking van Microsoft. De overige adressen worden overgedragen aan het einde van de faillissementsprocedures rond Nortel. Dat blijkt uit documenten, ingediend bij de rechtbank, over de voorgenomen aankoop.

De overeenkomst voor de aankoop van de IPv4-adressen komt slechts enkele weken nadat hoofdregistrar Internet Assigned Numbers Association (IANA) bekendmaakte dat het de laatste IP-blokken had verdeeld onder regionale internetinstanties als RIPE. Naar verwachting zullen die regionale organisaties voor het einde van dit jaar door hun voorraad IP-adressen heen zijn.

'Bewijs voor zwarte markt'

Sommige experts spraken een tijd geleden al de verwachting uit dat er een zwarte markt voor IPv4-adressen zou ontstaan. Want hoewel de IPv4-adressen snel opraken, hebben de meeste consumenten nog steeds geen toegang tot websites die alleen via IPv6 te bereiken zijn. Bijvoorbeeld omdat hun DSL- of kabelrouter niet geschikt is.

Bedrijven die nieuwe diensten uitrollen, zullen dus nog altijd een IPv4-adres aan een server geven. Tenminste, als zij willen dat de hele wereld die server ook kan bereiken. Op alleen IPv6 vertrouwen is nu nog een veel te groot risico.

Het ontstaan van een zwarte markt voor IPv4-adressen staat haaks op de normale uitgifte daarvan. Organisaties als bijvoorbeeld ARIN en RIPE, die de IP-adressen voor Amerika respectievelijk Europa beheren, kennen IP-adressen namelijk gratis toe als bedrijven met een eigen netwerk daarvoor een onderbouwde aanvraag doen. Doorverkopen zou dus pure winst zijn.

Tegen regels van de beheerder

Bovendien zou regelgeving van ARIN tegen moeten gaan dat Nortel het blok over kan dragen aan een partij als Microsoft. In plaats daarvan zouden adressen terug moeten gaan naar een algemene pool van adressen, zodat ze weer beschikbaar zijn voor iedere netwerkbeheerder die een goed onderbouwde behoefte heeft.

Microsoft wil niet reageren op de nu aan het licht gekomen aankoop. Dat voedt speculaties over het motief van de softwareproducent, die in rap tempo eigen datacenters bouwt voor clouds. De IP-adressen zouden echter niet alleen daarvoor hoeven te zijn. Zo speculeert een lid van de North American Network Operators Group dat Microsoft de adressen niet zelf wil gaan gebruiken, maar ze later door wil verkopen aan anderen. Bijvoorbeeld als alle IPv4-adressen echt op en in gebruik zijn.