Systeembeheerders die even iets willen testen worden geholpen door de kant en klare virtuele machines die Microsoft nu via het web aanbiedt. Volkomen legaal kan iedereen een virtuele SQL Server 2005, Windows Server 2003 R2, ISA Server 2006 of Exchange Server 2007 downloaden en testen.

Alle virtuele machines worden aangeboden in Microsoft's vhd-formaat voor virtuele harde schijven en zijn te gebruiken met Microsoft Virtual Server maar niet VirtualPC.

Microsoft gaat met de compleet geconfigureerde virtuele servermachines de directe concurrentie aan met Vmware's 'virtual appliances'.

In deze vorm en met vaste hardware geconfigureerd in de virtuele machine, bieden de nieuwe downloads de ideale manier om de vaak complexe serversystemen, te testen. Bovendien biedt Microsoft ondersteuning op de virtuele serversystemen.

"Het VHD Test Drive programma is uniek voor Microsoft-software en meer dan 7000 softwaremakers kunnen hun geconfigureerde applicaties bouwen en door hun klanten laten evalueren", aldus Microsoft op de site.

Om te voorkomen dat de virtuele machines in de echte wereld worden ingezet, is iedere virtuele machine maar 30 dagen te gebruiken. Daarna blokkeert deze. Bron: Techworld