Het bedrijf maakt zich grote zorgen om een klein, maar snel groeiend aantal bedrijven en klanten dat Microsoft Office links laat liggen en overstapt op goedkopere of zelfs gratis initiatieven zoals Google Apps. Om die reden zal Microsoft een jaar lang een test uitvoeren waarbij internetproviders Office als streaming application kunnen aanbieden, meldt InfoWorld.

Angst onder ogen zien

Volgens ingewijden zal Microsoft het nieuws deze week op de Microsoft Management Summit show in Las Vegas officieel onthullen. Als de test succesvol blijkt, zal Microsoft haar Office-pakket waarschijnlijk ook zelf als online dienst gaan aanbieden. Vorige week kondigde Microsoft al aan dat het bètatests uitvoert is met Albany, een low-end Office-pakket dat het zal aanbieden op basis van abonnementen.

Verschillende businessmodellen

Office 2007 lijkt als streamed application technisch gezien meer op Google Apps dan op Albany, maar achter elk van de drie de pakketten schuilt een ander zakelijk model. Waar een aantal van de componenten van Albany, zoals de Office Live Workspace service voor gegevensopslag en de Windows Live OneCare security service, via internet worden geleverd, wordt de basissoftware voor Office 2007 nog altijd geïnstalleerd op de pc van de gebruiker.

Een gestreamde versie van Office zou daarentegen geheel op de server bij een provider draaien en in het geheel naar de eindgebruiker worden gestreamed, net zoals dat bij muziek en video gebeurt. Om de prestaties te verbeteren, kunnen delen van de software vervolgens op de pc van de eindgebruiker worden opgeslagen.

Terminal Services

Application streaming lijkt enigszins op desktopvirtualisatie, met als verschil dat bij deze laatstgenoemde alle software inclusief besturingssysteem naar de gebruiker wordt gestreamd. Dat vereist veel bandbreedte en meer opslagcapaciteit en processorkracht aan de kant van de server. Application streaming verschilt ook van Terminal Services, waarbij de applicatie volledig op een server is opgeslagen, zonder dat software lokaal draait. Alle gegevens en applicatiecode worden via internet benaderd.

Hosted Office in Nederland?

Internetproviders kunnen naar verwachting vanaf juni de standaard en Professional Plus versies van Office online aanbieden.

Het nieuws over de verandering in de licentiestrategie lekte al snel uit naar leden van Microsofts hosting partner community, die al jaren vragen om een dergelijke verandering. Deze reageerden enthousiast, maar vragen zich wel af wat de prijs zal zijn van streaming Office.

Het is nog onbekend welke Nederlandse hostingpartners in het testprogramma gaan meelopen. Info Support uit Veenendaal heeft het hosting platform van Microsoft draaien en levert via partners onder andere Hosted Exchange en Hosted CRM. Ook biedt de Microsoft-partner het Office-pakket als een remote desktop-oplossing aan. “En we gaan zeker kijken naar de gehoste vorm van Office”, zegt een woordvoerder. Info Support denkt nog wel na over de exacte vorm van de dienst. “We proberen met additionele diensten toch iets meer te bieden dan de andere partijen."

Ook IS Interned Services ziet zichzelf als een mogelijke partner maar heeft volgens een woordvoerster nog geen knoop doorgehakt. Tot de andere Nederlandse hostingpartners van Microsoft behoren KPN en Argeweb. Dedigate laat weten Office niet als gehoste aan te gaan bieden. Een dergelijke dienst zou volgens een woordvoerster niet passen binnen het productaanbod van Dedigate.

Redactie: Webwereld, met een bijdrage van Ferry Waterkamp namens Techworld Bron: Techworld